2016. október 18., kedd

Miért lép fel elcsúszás a hengerstanc gépeken?

Tégelysajtóknál és más sík stancológépeknél a kivágás a stancszerszám teljes méretében egyszerre történik. Hengerstanc gépeknél a henger végiggördül a kivágandó anyagon és a stancszerszámon, a vágás a henger alatt történik.


   1. Stancszerszám fa alapja
   2. Vágólénia
   3. Henger
   4. Vágandó anyag, papír
   5. A vágás alatt álló rész


A vágás sajnos nem egy pontban történik, hanem a henger elött egy néhány milliméteres sávban. Ebből adódóan a vágóerő (F) nem teljesen merőleges az ív felületére, van egy oldalirányú komponense (F2) is. Ez az erő okozza a vágandó ívek hosszirányú elcsúszását és így a stancolás pontatlanságát.

Mivel a hengerstnc gépekben a stancszerszámot többnyire kiss elfordítva helyezik a henger alá, ez a hatás a stancszerszám méreteinek kompenzációs célból történő módosításával sem küszöbölhető ki.

Az elcsúszás függ 

  • A vágandó anyag vastagságától
  • A vágandó ív anyagától
  • A henger átmérőjétől és a stancgép felépítésétől
  • A vágóerőtől
  • A vágandó mintától
  • A szerszám és a henger szögétől
  • És még sok más általam is ismeretlen misztikus tényezőtől.


2 megjegyzés:

Unknown írta...

Kedves Zoltán,
a rajz nem pontos, ugyanis pont az Öntől vásárolt hengerstanc egyik nagyon fontos eleme az a plexilap, amelynek segítségével az anyag berogyása, illetve a stancherger által töltént nem vágóelemek közé való benyomódása (a stancformát kitöltő polifoam jótékony közreműködésével) szinte nullára csökkenthető.
A leírás egyébként pontos, azzal a megjegyzéssel, hogy saját tapasztalatom szerint a stancolási pontatlanság egy apró trükkel 1 mm-ben belül tartható.

Fürcht Zoltán - Paperfox írta...

Köszönöm a hozzászólását István,

a rajzon az egyszerűség kedvéért hagytam el a műanyag vágólapot.
Bár a vágólap valóban befolyásolja a leítr hatást, sajnos egyáltalán nem szünteti meg azt.
A vágóerő hatására a vágólap a vágás közelében meghajlik és a lap merevségétől függően többé-kavésbé felfekszik a hengerre.

Ha a vágólapot egy "teljesen merev" lappal váltjuk ki, mint az az alábbi videón is látható akkor ez az elcsúszás valóban erősen csökken, viszont a vágóerő erősen megnövekedik.
https://www.youtube.com/watch?v=mR3yxG2zZus

További hátránya ennek a megoldásnak, hogy a vágás minig ugyanott történik, ami a vágólap élettartamát lerövidíti.