2016. október 17., hétfő

Miért célszerű a stancszerszámot a hengerstanc gépekbe kissé elfordítva betenni?

A síkágyas stancgépek a stancszerszám teljes méretében egyszerre vágják át a stancolandó anyagot. Ennek a műveletnek igen nagy az erőszükséglete és ezek a stancgépek igen robusztusak.

A hengerstanc gépek a stancszerszám teljes szélességét vágják, viszont hosszirányba végiggördülnek a stancszerszámon úgy, hogy egyszerre csak egy néhány milliméteres sávban vágják át egyszerre az anyagot.



1 - A stancszerszám fa alapja
2 - Vágólénia
5 - Az egyszerre vágott terület









Ha a stancszerszámot a hengerrel párhuzamosan helyezzük a hengerstanc gépbe, akkor amikor a henger végiggördül a stancszerszámon a hengerrel párhuzamos éleket vágva a stancolás erőszükséglete megnövekszik. A fenti ábrán szereplő diagammon is látható, hogy az erőszükséglet ugrásszerűen megnövekszik a hengerrel párhuzamos éleknél.

1 - A stancszerszám fa alapja
2 - Vágólénia
3 - Henger
4 - Vágandó anyag



A megnövekedett stancerő hatására a henger kihajlik és a stancszerszám közepén nem vágja át megfelelően az anyagot. Ezért célszerű a stancszerszámot úgy behelyezni a hengerstancba, hogy a hosszabb egyenes élek ne legyenek párhuzamosak a hengerrel.

1 - A stancszerszám fa alapja
2 - Vágólénia
5 - Az egyszerre vágott terület









Amint az a fenti diagramon is látható, ha a szerszámot megfelelő szögben helyezik a hengerstanc gépbe, akkor a vágóerő ingadozása kisebb és mentes az extrém csúcsoktól.

Nincsenek megjegyzések: