2020. február 1., szombat

Biegelés a festék kitöredezése nélkül

Hogyan lehet még a kényes digitális nyomatokat is a festék, lakkréteg vagy a laminálás kársodása nélkül biegelni?

A 150 g/m2 feletti súlyú papírokat hajtogatás előtt célszerű biegelni. A biegelés legyegyszerűbb módja az egyenes biegelőgép. Lehetőleg a biegelés vonala legyen párhuzamos a papírív szálirányával. A biegelő szerszám (2) és a biegelő ellenforma (4) alakja és a biegelés mélysége nagy hatással van a biegelés minőségére.


1. Biegelő gerenda
2. Biegelő szerszám
3. Papír
4. Biegelő csatorna
5 Gépasztal


A hajtás iránya szintén fontos jellemző. A legegyszerűbb az ívet "A" irányban meghajtani és ez a megoldás vékonyabb kartonok esetén kielégítő megoldást ad. Sok esetben a "B" irányú hajtogatás ad jobb eredményt. Ennek az az oka, hogy szerencsés esetben biegeléskor a karton rétegei "delaminálódnak", a rétegek egymáson elcsúszva könnyű hajtást tesznek lehetővé. Sajnos a modern "papírok" nem mindig viselkednek így.

Hajtási irány biegelés után

Ha a biegelő szerszám és a biegelő csatorna alakja nem ideális az adott karton biegelésére, akkor hajtáskor a karton kitöredezhet, a festék lepattoghat és a laminálás leválhat.


A festék lepattog a papírról

Jobb minőségű biegelés készíthető, ha a biegelő csatorna helyett gumifelületet alakalmazunk.
A rugalmas gumi követi az ív alakját, megtámassza a festékréteget. Ilyen hajtogatási módon működik pl. a. Paperfox KB-32 kombinált prés.

1. Rubber

Ha a biegelendő anyag olyan kényes, hogy a fenti tachnikákkal sem biegelhető, akkor kielégítő eredményt hozhat az ívek ritzelése vagy perforálása ritkafogú perforálókéssel.
A ritzelt hajtások sajnos nem olyan erősek, mint egy jó biegelés, de ez a módszer biztosítja a leglaposabb kifekvésű hajtási vonalat.






Az alábbi képem a fent felsorolt megoldások eredménye látható.





1.- Biegelés Paperfox MBE-3 Biegelőgéppel
2.- Biegelés gumilapon Paperfox KB-32 kombinált préssel
3.- Perfprálás Paperfox R-761 Ritzelő-, biegelő-, perforálógéppel


Körkéses biegelés esetén a papír két forgó ellendarab közt halad át. Ez egy igen termelékeny és jól automatizálható eljárás, de sajnos a körkéses gépeknél a festék kitöredezése, a hajtási vonalak kirepedezése még gyakoribb mint egyenes biegelőgpek esetén.



Erre a problémára van egy nagyon egyszerű de nagyon hatékony megoldás: Tekerjen néhány menet szigetelőszalagot az ellendarabra, v, a tengelyre biegelő körkés alá. A szigetelőszalag hasonlóan javítja a biegelés minőségét, mint az egyenes biegelőgépeknél a gunis ellendarab. Ezzel az eljárással remek biegeléseket készíthet igen hatékonyan a Paperfox R-761 Ritzelő-, biegelő-, perforálógéppel

 







Nincsenek megjegyzések: