2013. november 17., vasárnap

Poligraphinter-2013 Moszkva

Oroszország legnagyobb nyomdaipari kiállításán, a Poligraphinter-en a Paperfox volt az egyetlen magyar kiállító, sőt valószínűleg a kiállítás történetében mi voltunk az első kiállítók magyarországról.


Kiállítóként ezt a kiállítást igen sikeresnek találtam. A Paperfox standján naponta több névjegyet gyűjtöttünk be, mint a DRUPÁn! Az alábbi képen orosz viszonteladónk bűvöli el termékeinkkel a lelkes látogatókat.


Magyar látogatóval nem találkoztunk, viszont látogatóként nem is volt különösebben érdekes ez a kiállítás. Ugyanazokat a termékeket láthattuk, mint a többi hasonló kiállításokon, csupán a kiállítók voltak mások. Elszomorított, hogy a kiállításon nem láttam orosz gyártású gépet. A kiállítók elmondták, hogy Oroszországban a bérek magasak, a kínai áruk olcsók, ezért nem éri meg bármit is gyártani.
Amikor utoljára (25 éve) Moszkvában jártam, akkor még az üzletek tele voltak szovjet termékekkel.
- Emlékszenek még rá?
A fröccsöntött árukba eltávolíthatatlanul bele volt írva, hogy "Cделало b CCCP" (vagy valami hasonló) és a termék ára. Na hát ilyet most nem láttam. Az üzletek tele voltak drága márkás és olcsóbb kínai termékekkel, hazai áruknak nyoma sem volt.


Moszkva viszont gyönyörű! Valószínűleg itt vannak a világon a legszebb metróállomások, és mivel az orosz történelem igencsak bővelkedett gigantomániás diktátorokban, Moszkvában olyan építészteti csodákat tekinthetünk meg, melyhez foghatóak a világ kevés más helyén láthatóak.Nincsenek megjegyzések: